Naar hoofdinhoud

Actemium

Actemium: Industrieel automatiseerder, onderdeel van Vinci Energies Nederland

Achter de gevel van Actemium in Veghel schuilt een bijzonder specialisme, dat met een eigen visie en vooral een enorme passie voor techniek wordt uitgevoerd. Actemium is een wereldwijd netwerk van business units dat oplossingen en diensten biedt aan de industrie. Kees van Roosmalen, Installation Resource Planner / Buyer tilt een tipje van de sluier op over het geheim van succesvolle industriële automatisering.

Actemium

In veel productiebedrijven worden de producten in een 'straat' van opeenvolgende machines gemaakt. Sommige industriële automatiseerders ontwerpen en bouwen de complete straat van A tot Z. Eén van de specialismen van Actemium is om onderdelen van een productiestraat te optimaliseren en/of te vervangen, waar mogelijk zonder de productie stil te hoeven leggen. Dit vergt veel kennis en ervaring. Niet alleen van de processen zelf, maar ook op het gebied van planning en uitvoering.

Kees van Roosmalen, verantwoordelijk voor het op de juiste locatie zetten van de eigen vaste monteurs en een groot wisselend aantal flexibele krachten legt uit: "Actemium is onder andere sterk in het onderhoud van bestaande installaties. Dat kan het dagelijkse onderhoud zijn, zoals we bijvoorbeeld voor brouwerijen en voedselproducenten doen. Maar vaak gaat het verder. Wij zijn sterk in het verbeteren van bestaande installaties, van het bedenken van een verbetering tot het doorvoeren ervan. Dat betekent dikwijls het vervangen van delen van een draaiende installatie. Je zult begrijpen dat de voorbereiding van dat soort projecten een enorme precisie vereist en dat fouten uitgesloten moeten worden. Soms vervangen we een deel van een fabriek in een weekend. Productieverlies is geen optie, dus alles moet volgens planning verlopen".

Vaste relaties

Vaste relaties lopen als een rode draad door de cultuur van Actemium. Zowel met klanten, leveranciers als medewerkers. Van Roosmalen: "Wij hebben vaak langdurige relaties met onze klanten. Dat komt mede doordat wij geen concessie doen aan onze kwaliteit. We bieden klanten zekerheid en dat waarderen ze. Daarvoor hebben we natuurlijk wel goed personeel nodig, en dat krijg en behoud je onder andere door een fijne werksfeer te creëren. Daar ligt onze kracht; mensen werken graag voor en met ons en blijken in de praktijk niet snel naar een andere werkgever te verkassen." Het honkvaste bij Actemium blijkt ook uit de relatie met haar leveranciers. Zo wordt al sinds de 90'er jaren zaken gedaan met Maintec. Van Roosmalen: "Als je al zo lang met een leverancier werkt, weet je zeker dat ze je begrijpen. In de industriële elektrotechniek is het heel belangrijk dat een uitzendbureau snapt wat een industriële monteur moet kunnen en doen bij een bepaalde klant".

Ambassadeur

Actemium werpt zich op als echte ambassadeur voor de techniek. De rol in het voorlichten en begeleiden van leerlingen en studenten is veel groter dan alleen de wervingsbehoefte nodig maakt. Zo worden lagereschoolkinderen al warm gemaakt voor de techniek met een mobiele ‘limonadefabriek’ en staan in het eigen technisch laboratorium “Edulab” een volledige procesinstallatie en een complete sorteerinstallatie met robot. Er is vrijwel altijd plaats voor meerdere afstudeerders in technische studies, van MBO- tot HBO- niveau. Regelmatig stromen afstudeerders door naar een vaste baan bij Actemium, maar ook het bevorderen van de interesse voor techniek op zich geeft al veel voldoening.

Passie

Het bedrijf straalt een enorme passie uit voor techniek. Je vindt diezelfde passie bij de medewerkers. Het mooiste voorbeeld van die passie zie je terug in de elektrische sportauto die medewerkers van Actemium hebben gebouwd naar aanleiding van een door Siemens uitgeschreven wedstrijd. Van Roosmalen: "Dit project hebben onze mensen echt uit liefhebberij en grotendeels in hun vrije tijd uitgevoerd. Het is mooi om te zien hoe bevlogen onze mensen zijn. Verschillende medewerkers hebben vanuit hun hobby een belangrijke bijdrage, van hun kennis en kunde, geleverd tot het bouwen van deze wagen. Je leert elkaar op die manier van een heel andere kant kennen en dat versterkt het 'wij-gevoel’."

Voor meer informatie over Actemium: www.actemium.nl of kees van Roosmalen, tel: 0413-349999.

Edulab

Procesinstallatie in het Edulab

Limonadefabriek

Techniek aanschouwelijk gemaakt: de limonadefabriek

Lopende band

Lopende bandinstallatie

I-Care 3

De I-Care 3

Instrumentenpaneel

"Instrumentenpaneel" van een elektrische auto.